Yün Yıkama

Adres

Hacıahmetoğlu Mahallesi Hüsüm Sokak No:99 Simav/Kütahya

Dünyada Yün

Blog Image

Dünyada Yün

Uluslararası Yünlü Tekstil Teşkilatı’nın (IWTO) 81. Kongresi, 7-9 Mayıs 2012 tarihleri arasında New York’ta gerçekleştirildi. Dünya yünlü tekstil sanayii temsilcilerinin iştirak ettiği “Şehirde Yün” başlıklı kongreye American Sheep Industry Association (ASI) ev sahipliği yaptı. Yünlü tekstil sanayii, ekonomi ve moda ile ilgili çeşitli alanlardan dünya çapında önde gelen konuşmacılar, üç gün süren konferans süresince sunumlar yaparak, bilgi ve görüşlerini katılımcılarla paylaştılar.

Açılışa, konuşmacı olarak ayrıca Amerika Birleşik Devletleri’nin tanınmış tasarımcılarından Joseph Abboud da davet edildi. Koleksiyonlarında yüzde 80 oranında yün kullanan Abboud, tasarımlarında nelerden ilham aldığı, Ralph Lauren’de tasarım direktörü olduğu günlerden kendi koleksiyonlarını geliştirip HMX’de baş yaratıcılığa gelme öyküsünü katılımcılarla paylaşırken, yünün kullanılmadığı bir dünya hayal edemediğini ifade etti. Abboud ayrıca, yünün kendisine dünya modası hakkında yeni bir yön verdiğini, dünyada yün gibi yenilenebilir, sürdürülebilir ve doğal organik ürünlere karşı büyüyen bir talep olduğunu, yünün yeni nesil tüketicilere tanıtılması için yeni yöntemlere gerek duyulduğunu da ayrıca konuşmasında belirtmiştir.

İşsizlik Oranları dünyada yün üretimi

iwtoIWTO Piyasa Bilgileri Komitesi Başkanı Chris Wilcox, “Global Yün Arz ve Talebi ve Yünde Genel Görünüm” başlıklı bir sunum yaptı. Sunumunda, yün üretiminin 2011-2012 döneminde yüzde 1.6 oranında düşmesi, 2012-2013 döneminde ise yüzde 1.2 oranında artmasının beklendiğini belirten Wilcox, bunun da küresel yün tedariğinin kısıtlı olacağı ve yün üretiminde orta vadede küçük bir iyileşme olabileceği anlamına geldiğini ifade etti. Sunumda ayrıca talep kısmında, bir yıl öncesinde çok iyi durumda olan üretim faaliyetlerinin ve siparişlerin de zayıfladığına dikkat çeken Wilcox, güçlü bir talebin yaşandığı 2010-2011 döneminin aşağısına düşmemesi gereken ön prosesler, iplik eğirme ve dokuma sektörlerinin önümüzdeki altı ay içerisinde zayıflayacağının beklendiğini sözlerine ekledi.

Piyasalarda ev tekstiline yönelik yünlü markalar yetersiz.

08 Mayıs 2012 tarihinde düzenlenen Birinci Oturum’un konusu “2012 Moda ve Perakende Piyasası Raporu, Neler Ne İşe Yarıyor?” olarak belirlendi. Ed Nar-doza’nın moderatörlüğünde gerçekleşen oturumda Fairchild Fashion Media CRO’su Will Schenk “İletişim ve Günümüzde Neler İşe Yarıyor?”; ünlü moda tasarımcısı Christian Siriano “Sanal Beklentiler”; Bergdorf Goodman Başkan Yardımcısı Linda Fargo “Perakende Trendleri ve Etkileşimler” ve MediaCom Stratejilerden Sorumlu Üst Yönetici Chris Pyne “Başarıyı Ölçmek” başlıklı konuşmalar yaptılar.

8 Mayıs 2012 tarihinde düzenlenen “Modada Yün İçin Piyasa Geliştirme” başlıklı İkinci Oturum’da, “Super S Projesinin Geliştirilmesi” konusunda IWTO Danışmanı John Lambert, “Yün İçin Seferberlik Projesi” hakkında John Thorley, “Yünlü ve Polyester Takım Elbiseler Arasındaki Farklar” hakkında Dr. Crisan Popescu, “Çin’de Yünün Tanıtımı” ile ilgili olarak Chen Zhongwei sunumlar yaptı. Çin’de yünlü tekstil sektöründe lider firmalardan biri olan HYX’ten Chen Zhongwei, sunumda yünün desteklenmesi adına ülkede yaptıkları tanıtım çalışmalarından bahsederek, önümüzdeki dönemde bu kapsamda yapılması planlanan seminerleri açıkladı. Son olarak Moğolistan Tekstil Enstitüsü Tekstil Mühendisliğinde eğitmen Dr. Ranjil Badmaanyambuu, “Moğolistan Yününe Genel Bakış ve İşbirliği İçin Olasılıklar” hakkında bir sunum gerçekleştirdi. “Yünün İç Mekân Tekstilinde Kullanımının Geliştirilmesi” başlıklı üçüncü ve son oturumda ise çeşitli sunumlar gerçekleştirildi. Söz konusu sunumlarda, çeşitli ülkelerden yünün iç mekânlarda kullanılmasına yönelik olarak gerçekleştirilen tanıtım ve pazarlama çalışmaları/projeleri aktarılmıştır.

İngiliz Yün Pazarlama Kurulu’nda proje müdürü olarak görev alan Bridgette Kelly, sunumunda, Amerika’da yünün halı ve kilim piyasasında yüzde 4 oranında kullanıldığını, yapay elyafların yer kaplamasında daha fazla tercih edildiğini, üretilen ürünün Çin, Türkiye, Hindistan ve Nepal’den ithal edildiğini ifade etti. Yünün iç mekânlarda kullanımının tercih edilmeme nedenleri olarak piyasalarda yeteri kadar marka yer almaması, müşterilere yönelik pazarlama faaliyetlerinin az olması ve doğru sanılan yanlışlar gösterildi.